Telefoon Telefonisch bestellen? 050-5793213


Artikelen 1 tot 10 van 171 in totaal

per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Ontvangerfabrikant VU+ vernieuwde zijn model Uno 4K. De 'Second Edition' is onder meer uitgerust met FBC-tuners.

VU+ Uno 4K SEDe VU+ Uno 4K SE is een compacte en fraai ogende ontvanger die niet misstaat in de meeste interieurs. VU+ levert de ontvanger in drie varianten: satelliet (DVB-S2), kabel (DVB-C) en terrestoriaal (DVB-T/T2). De modellen voor satelliet en kabel ondersteunen de FBC-techniek. Een voordeel van het apparaat is dat hij over een wisselbaar tunerslot beschikt. De gebruikte tuner kan dus door de gebruiker veranderd worden. Wie bijvoorbeeld de kabel vaarwel wil zeggen, kan met een relatief goedkope aanpassing – de aanschaf van een nieuwe tuner – de ontvanger geschikt maken voor ontvangst van satelliet. Feitelijk kan dit ook voor Digitenne (terrestoriaal), maar toekomstig gebruik hiervan is niet gegarandeerd. De Uno 4K SE is in principe wel geschikt voor de nieuwe uitzendnorm DVB-T2/HEVC die KPN vanaf eind 2018 gaat gebruiken, maar KPN levert geen CI+ module aan klanten. Daardoor is het onmogelijk om met deze ontvanger – noch met enige andere geschikte DVB-T2 ontvanger die niet door KPN is geleverd - te kijken naar het gecodeerde zenderaanbod van Digitenne.

Vormgeving

Prominent aanwezig op de voorkant van de VU+ Uno 4K SE is een 2,4 inch OLED-beeldscherm. Hiermee is het mogelijk de basisfuncties van het apparaat te bedienen. Voor volledige bediening is de meegeleverde afstandsbediening nodig. Deze ligt goed in de hand en heeft een overzichtelijke knopindeling. Ook de communicatie met de ontvanger verloopt probleemloos. Naast de ontvanger en afstandsbediening levert VU+ in de verpakking ook een externe stroomadapter en een infraroodoog voor de afstandsbediening. De Uno 4K SE werkt op een voedingsspanning van 12 volt en is daardoor ideaal voor mobiel gebruik in bijvoorbeeld caravan of camper. Als hij daar uit het zicht wordt gemonteerd, kan hij met het infraroodoog toch gewoon met de afstandsbediening worden bediend.

Aansluitingen

Ondanks zijn kleine afmetingen heeft de VU+ Uno 4K SE alle gangbare digitale aansluitingen. De netwerkaansluiting is snel en ondersteunt het snelle Gigabit Ethernet. Dat is een voordeel bij het streamen van content naar de ontvanger. Streamen van 1080p materiaal verloopt probleemloos, maar bij volwaardige Ultra HD-content is soms een zeer lichte hapering te zien. Wat verder opvalt zijn de HDMI in en HDMI out aansluitpunten. 

Smartcard

De ontvanger beschikt over een interne kaartlezen en een CI-slot. Opvallend is dat smartcards en modules aan de achterzijde in de ontvanger geplaatst worden. Via softcam installatie kan de kaartlezer bij satellietontvangst geschikt worden gemaakt voor gebruik van de Canal Digitaal en TV Vlaanderen smartcards. Op deze manier kunnen echter niet alle zenders van de aanbieders worden bekeken. De zenders met de aanvullende zogenaamde CWEO-codering kunnen uitsluitend worden bekeken met de witte Nagravision CI+ module van M7 Group. Deze werkt net als de Viaccess Orca CI+ module probleemloos in de ontvanger. Dit geldt ook voor de kaartloze Conax CI+ module van satelliettelevisieaanbieder Joyne. Als de Uno 4K SE is voorzien van een DVB-C-tuner kan de Irdeto smartcard van Ziggo in de interne kaartlezer gebruikt worden. Dat geldt ook voor een smartcard in een Irdeto CI+ module. Ziggo-abonnees in het voormalig UPC-gebied moeten wel een beetje knutselen om de Nagravision CI+ module - die aan de smartcard gekoppeld is - aan de praat te krijgen. Maar met wat zoekwerk en gebruik van het juiste firmware-image is goede werking ook met deze combinatie mogelijk.

Opnemen

Het opnemen van programma's kan met de VU+ Uno 4K SE op verschillende manieren. Een opslagapparaat kan worden aangesloten op één van de twee beschikbare USB 3.0-poorten, maar het verdient de voorkeur om een 2,5 inch harde schijf in de ontvanger te plaatsen. Dat lijkt wellicht een moeilijke klus, maar het is kinderspel. VU+ heeft de Uno 4K SE hiervoor voorzien van een slede aan de achterzijde van het apparaat. De ontvanger hoeft dus niet opengeschroefd te worden, en kabels zijn niet nodig. Het plaatsen van een harde schijf is door deze methode net zo simpel en snel te doet als het inprikken van een CI+ module. Na plaatsing van de harde schijf komen diverse mogelijkheden voor het opnemen en archiveren van programma's beschikbaar. Ook het tijdelijk pauzeren van live uitgezonden programma's wordt mogelijk.

FBC

Ondersteuning van FBC-tuners is de belangrijkste verbetering van deze Second Edition ten opzichte van zijn voorganger. FBC zorgt ervoor dat meer programma's gelijktijdig kunnen worden opgenomen terwijl er live naar een ander programma wordt gekeken. FBC via een kabeltuner (DVB-C) is het makkelijkst uit te leggen. Maximaal acht zenders kunnen gelijktijdig door een tuner benaderd worden. We kunnen dus live televisie kijken en gelijktijdig programma's opnemen van zeven andere zenders. Dit is overigens alleen maar mogelijk als een interne harde schijf of een snelle NAS-server gebruikt wordt. Met een externe USB-stick of harde schijf lopen we aan tegen de beperkte doorvoersnelheid van data naar het externe apparaat. De FBC-mogelijkheden bij satellietontvangst zijn wat complexer, en onder meer afhankelijk van de satellietontvangstinstallatie en gebruikte LNB's. De bij de Uno 4K SE gebruikte FBC twin tuner komt overeen met acht afzonderlijke standaard DVB-S2 tuners. Maar om deze acht tuners gelijktijdig te kunnen benaderen is de keuze van LNB belangrijk. Ook zijn er mogelijk restricties vanwege de uitzendbanden die bij satellietontvangst gelden. Om het beste uit een FBC satelliettuner te halen is gebruik van een Unicable LNB aan te raden. Het beste kunt u bij een satellietspeciaalzaak meer informatie inwinnen over de exacte mogelijkheden van FBC in combinatie met uw ontvangstinstallatie.

Mogelijkheden

De VU+ Uno 4K SE is een open source Enigma 2 ontvanger. De gebruiker kan dus zelf bepalen welke hobbyfirmware er in het apparaat geplaatst wordt. Elke firmware heeft weer andere specifieke mogelijkheden. Voor Nederlandse gebruikers is OpenPli wellicht het beste alternatief, maar ook OpenATV is een aanrader die op bepaalde punten weer andere specifieke mogelijkheden heeft. Voor Nederlandse en Vlaamse satellietkijkers is de aanwezige ondersteuning van fastscan zeker een pluspunt. De aanwezige DiSEqC-protocollen werken probleemloos. Er zijn voldoende zoekmogelijkheden voor het vinden van zenders. Helaas werkt ook bij deze VU+ Uno 4K SE de blindscan-functie niet door het ontbreken van de juiste drivers voor de tuner.

Processor

De VU+ Uno 4K SE is in gebruik een snel apparaat. Het zappen tussen ongecodeerde kanalen verloopt vlot, ook als we van een SD-zender naar een 4K Ultra HD-zender zappen. Bij gecodeerde kanalen is de zaptijd iets langer, maar nog steeds onder de seconde. We constateren ook dat de zaptijd korter is met de smartcard in de interne kaartlezer in plaats van in een CI-module. De snelheid van de Uno 4K SE is te danken aan de Broadcom-chipset. De ARM-processor heeft twee kernen met een kloksnelheid van 1700MHz.  Een 4GB flash- en 2GB ROM-geheugen maken het technische hart compleet.

Multimedia

Met de VU+ Uno 4K SE haalt de koper niet alleen een apparaat in huis dat standaard broadcastnormen kan ontvangen, maar ook een groot scala aan multimediamogelijkheden. Zo is de Uno 4K SE een volwaardige mediaspeler. We kunnen online naar duizenden tv-zenders en tienduizenden radiozenders uit de gehele wereld kijken en luisteren. Deze mogelijkheid is overigens niet standaard aanwezig, maar daarvoor moet - bijvoorbeeld door het installeren van add-ons - zelf enige inspanning worden verricht. Wel standaard aanwezig is de online tv-dienst HbbTV. Wie zich een beetje in het apparaat en het gebruikte Linux besturingssysteem wil verdiepen, kan niet alleen thuis maar overal in de wereld mobiel – via pc, tablet of smartphone – kijken naar tv-zenders die men thuis via satelliet of kabel ontvangt.

Conclusie

De VU+ Uno 4K SE is een aanrader voor iedereen die aan één uitzendnorm genoeg heeft en dus niet gelijktijdig van bijvoorbeeld satelliet- en kabelontvangst gebruik wil maken. Belangrijkste vernieuwing is ondersteuning van FBC. Daar zit ook de kracht van dit apparaat in. De gebruikte componenten op het moederboard zijn van een goede kwaliteit. Samen met de drie jaar garantie die de distributeur op het apparaat geeft, maakt dit de aanschaf een slimme keus.
 
De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door: Astrasat, Groningen.

Bron: https://www.totaaltv.nl/tests/vernieuwd-en-verbeterd/ (Auteur: Jarco Kriek, Datum: 29 maart 2018)

Direct bestellen: https://astrasat.nl/digitale-ontvangers/vu-plus-uno-4k-se-3808.html

Geplaatst in Product nieuws door Ton van Wessel

Sluit nu nog voor 27 maart 2018 het Canal Digitaal tv-abonnement voor op vakantie af en bespaar € 95,70. Je kijk dan 6 MAANDEN GRATIS vanaf 21 maart t/m 21 september 2018. Betaal eenmalig een ontvanger vanaf € 99,-- en de registratiekosten van € 49,95

Astrasat is officieel groothandel van Canal Digitaal en specialist in de Benelux van digitale televisie voor thuis en op vakantie.

* Vanaf 21 maart t/m 21 september 2018 ontvang je dan 6 maanden GRATIS met het Canal Digitaal Recreatie Basis HD abonnement 48 (18 hd) tv-zenders en het hele jaar 170+ vrij te ontvangen zenders. Vanaf januari 2019 betaal je € 15,95 per maand (voor 6 maanden).

Deze informatie is onder voorbehoud van wijzigingen en/of typefouten.

Geplaatst in Astrasat Satelliet Product nieuws door Ton van Wessel

Profiteer van de vele leuke en interessante 1+1 en 1+2 GRATIS aanbiedingen.

Geniet tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang Zuid Korea van 9 t/m 25 februari 2018 ook optimaal van de hoogste beeld- en geluidskwaliteit voor thuis en onderweg.

Wij hebben daarom voor u als specialist van de Benelux van digitaal TV en WiFi oplossingen een aantal leuke en interessante aanbiedingen, waarbij u nu kunt profiteren doordat u bij ieder actieproduct één of twee producten gratis erbij krijgt.

Voor deze actie geldt OP=OP!

Kijk voor meer informatie en alle actieproducten op: https://www.astrasat.nl/winteractie2018

Geplaatst in Astrasat door Ton van Wessel

Kampeer & Outdoor Gorinchem 2018

Bezoek de Kampeer & Outdoor beurs in Evenementenhal Gorinchem en maak kennis met het nieuwste op gebied van campers, kamperen en outdoor en de nieuwste producten van o.a. Xsarius en Maxview.

Bezoek onze stand met nummer 176 en doe mee met de winactie!

Maak kans op een volautomatische vlakantenne Xsarius Snipe 3 + complete installatie op uw camper of caravan t.w.v. totaal € 1.195,-

Meer informatie winactie:
https://astrasat.nl/winactie-xsarius-snipe-3

Meer informatie beurs en direct kaarten bestellen:
https://booking.evenementenhal.nl/nl/kampeer-outdoor-gorinchem-2018/gorinchem

Geplaatst in Astrasat door Ton van Wessel

Wie nu een nieuwe satellietontvanger koopt doet er goed aan om direct een 4K Ultra HD-model te kopen. Fabrikanten spelen daar op in.

Kleine krachtpatser

De nieuwste satellietontvangers zijn vaak geschikt voor de Ultra HD beeldtechniek. En nee, dat betekent helaas niet dat daarmee ook direct alle zenders, programma's, series en films in deze verbeterde beeldkwaliteit kunnen worden bekeken. Als eerste moet men natuurlijk ook beschikken over een Ultra HD-televisie, maar belangrijker nog is het punt dat het aanbod van Ultra HD-zenders zeer beperkt is. Satellietkijkers zitten weliswaar op de eerste rang, maar ook zij moeten het doen met slechts een handjevol demokanalen die vaak hetzelfde uitzenden. Een uitzondering is het kanaal Insight TV 4K, dat alleen via Canal Digitaal kan worden bekeken.

Krachtige hardware

Toch is een Ultra HD-model bij aankoop van een nieuwe satellietontvanger een verstandige keuze. Het is natuurlijk toekomstzeker: u bent klaar voor als er meer Ultra HD-kanalen op de satelliet verschijnen. Maar ook is de hardware krachtiger, en worden nieuwe technieken ondersteund die ook worden gebruikt bij satellietverspreiding van SD- en HD-kanalen. Fabrikant VU+ waardeert zijn bestaande modellen op naar 4K-varianten. Dat geldt ook voor de kleine Zero. De VU+ Zero 4K past in de palm van een hand. Toch ondersteunt het apparaat alle Ultra HD-specificaties. En aan dit apparaat hangt het zeer aantrekkelijke prijskaartje van iets meer dan honderdvijftig euro.

Meerdere modellen

De VU+ Zero 4K beschikt over een vaste tuner. In ons testmodel is dat een DVB-S2 tuner voor satellietontvangst, maar er is ook een model beschikbaar met een gecombineerde DVB-C/T2 tuner voor ontvangst van kabel en Digitenne. Goed om te weten is dat het model voor Digitenne voor de toekomst geschikt is, en dus ook kan worden gebruikt na de overstap van Digitenne naar DVBT2. Woont men in het grensgebied, dan kunnen ook zenders uit Duitsland en België ontvangen worden. In deze landen is de overstap naar DVB-T2 in combinatie met MPEG4 en HEVC inmiddels gemaakt.

Aansluitingen

Kijken we naar ons satellietmodel, dan zien we de standaard aansluitmogelijkheden zoals USB, digitale audio en netwerk. Het is wel jammer dat in de VU+ Zero 4K een 10/100Mbit netwerkinterface zit. Bij een 4K-model hoort eigenlijk een gigabit-interface, zeker omdat de Zero 4K ook als mediaspeler gebruikt kan worden. De twee USB-poorten aan de achterzijde van de ontvanger gebruiken ook de 'ouderwetse' 2.0-techniek. Sluiten we op deze USB-poorten bijvoorbeeld een USB harde schijf aan, dan kunnen we probleemloos programma's opnemen of een lopende uitzending tijdelijk pauzeren. Deze mogelijkheden zijn overigens wel beperkt omdat de Zero 4K slechts over één tuner beschikt. Deze kleine minpunten zijn overigens goed te billijken als we naar de prijs kijken.

Smartcard

Voor het bekijken van gecodeerde kanalen die door aanbieders in abonnementsvorm worden doorgegeven, zijn er ruime mogelijkheden. Als eerste beschikt de VU+ Zero 4K over een interne kaartlezer. Door emulatie is deze geschikt voor de smartcards van Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Niet alle kanalen kunnen bekeken worden: wanneer bij een zender de aanvullende CWOE-codering gebruikt wordt, blijft het beeld bij gebruik van een smartcard in de kaartlezer zwart. Maar hiervoor is een Common Interface-slot aanwezig. Als we de smartcard in een geschikte CI-module steken, dan gaan ook deze kanalen voor ons open. De Zero 4K ondersteunt alle in Nederland en België gangbare CI-modules goed. Dat geldt ook voor de CI+ module van geïntegreerde smartcard van Joyne. Het bekijken van de ene zender terwijl een andere zender op dezelfde transponder wordt bekeken, lukt bij Joyne echter niet met deze ontvanger.

Snelheid

Wat bij gebruik direct opvalt is de snelheid van de VU+ Zero 4K. Het zappen tussen ongecodeerde zenders gaat zeer snel. Ook als er van SD naar Ultra HD wordt geschakeld. Bij gecodeerde kanalen duurt dit iets langer, maar blijft de ontvanger toch snel: binnen de seconde is de andere zender zichtbaar. De snelheid is mede te danken aan het technische hart van het apparaat. Dit bestaat uit een 1500MHz snelle dual core ARM-processor van Broadcom. Hieraan gekoppeld is een 4GB eMMC flash en een 2GB DDR3 RAM geheugen.

Linux

De VU+ Zero 4K is een open source Enigma2 Linux ontvanger. Dat betekent dat de eigenaar zelf kan bepalen welke firmware hij gebruikt. Zo kan bijvoorbeeld voor firmware van OpenPli en OpenATV gekozen worden. Voordeel van dit soort firmware is dat de eigenaar zelf de mogelijkheden en het uiterlijk van de ontvanger kan bepalen. Wie nog nooit met Enigma2 firmware heeft gewerkt, kan de verkoper vragen om de ontvanger met de meest geschikte firmware te leveren. Voor Nederlandse gebruikers is OpenPli het geschiktst. Standaard wordt in OpenPli bijvoorbeeld fastscan ondersteund. Helaas werkt de blindscan-functie in de Zero 4K op dit moment nog niet. De drivers van de tuner zijn hiervoor nog niet geschikt. De fabrikant werkt aan een oplossing.

Mogelijkheden

De VU+ Zero 4K biedt alle mogelijkheden die we van een satellietontvanger gewend zijn. Denk hierbij aan favorietenlijsten, elektronische programmagids en uitgebreide menu- en programmainformatie. Ook worden alle DiSEqC-protocollen ondersteund en werken deze probleemloos. Het streamen van zenders naar tablet en smartphone is mogelijk. Dat kan via een gratis app die beschikbaar is voor Apple iOS en Android. Naast lineair kijken via de satelliet biedt de 4K ook online OTT kijkmogelijkheden. Dat kan onder meer via de installatie van add-ons. Tevens wordt de interactieve dienst HbbTV ondersteund. Het bekijken van honderden tv-zenders en tienduizenden radiozenders beluisteren via internet behoort ook tot de mogelijkheden.

Beeldkwaliteit

Natuurlijk is de beeldkwaliteit bij een tv-ontvanger een belangrijk punt. En daar kunnen we in het geval van de VU+ Zero 4K kort en duidelijk over zijn: die is uitmuntend. Het is smullen om naar volwaardige Ultra HD-content met goede bandbreedte te kijken. Maar ook SD- en HD-zenders zien er door een goede upscaling goed uit. De stroomvoorziening gebeurt door een externe adapter. Dat is niet verwonderlijk gezien het formaat van de Zero 4K. Er is een fysieke aan/uit-schakelaar aan de achterzijde aanwezig.

Conclusie

De VU+ Zero 4K is een kleine krachtpatser met grootse prestaties. Zeker als instapmodel is de ontvanger aan te raden. Door gebruik van een 12 volt voeding is hij ook zeer geschikt voor mobiel gebruik in caravan of camper.

De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

Bron: http://www.totaaltv.nl/tests/kleine-krachtpatser/

Direct bestellen: https://astrasat.nl/vu-zero-4k-uhd-singel-dvb-s2x-linux-set-top-box-bundel.html

Geplaatst in Astrasat door Ton van Wessel

Astrasat is de specialist van digitaal TV en WiFi oplossingen voor thuis en op vakantie en geeft GRATIS entreekaarten weg voor de Caravana (standnr. 4310), de kampeerbeurs uit het noorden in het WTC Expo te Leeuwarden op 18 t/m 23 janauari 2018.

De prijswinnaars van deze Astrasat winactie zijn:

- Auke Slor
- Barbara van Schaik
- Ciska de Boer
- Dirk Noordberger
- Nicky de Vaal
- Misye Zemichael
- Geertje Lit
- Robin van Deelen
- Sandra Vermunt Stevens
- Sjirkje de Boer

Van harte gefeliciteerd en wij zien u graag op onze stand 4310.

Met de prijswinnaars wordt persoonlijk contact opgenomen.

Maximaal 1 entreekaart per persoon. Over deze actie kan verder niet worden gecommuniceerd.

Geplaatst in Astrasat door Ton van Wessel

Like ons, vertel waarom je graag naar deze beurs wilt en deel dit bericht op Facebook. Hierdoor maak je kans op 1 van de 20 entreekaarten t.w.v. € 15,-

Astrasat is de specialist van digitaal TV en WiFi oplossingen voor thuis en op vakantie en staat op de Caravana (standnr. 4310), de kampeerbeurs uit het noorden in het WTC Expo te Leeuwarden op 18 t/m 23 janauari 2018.

Deze actie loopt van 2 t/m 10 januari 2018. De winnaars worden 11 januari 2018 bekendgemaakt via Facebook en zullen persoonlijk bericht ontvangen.

Maximaal 1 entreekaart per persoon. Over deze actie kan verder niet worden gecommuniceerd.

Ga naar ons Facebook bericht en doe mee!

Geplaatst in Astrasat door Ton van Wessel

Komt u ook naar de Caravana 2018?

27 dec. 2017 16:09:16

Uitnodiging van Astrasat Xsarius voor de Caravana 2018?

Van donderdag 18 t/m dinsdag 23 januari 2018 beleef je de ultieme kampeersfeer in het WTC Expo in Leeuwarden. Caravana pakt uit met caravan- en camperprimeurs, tenten, kampeeraccessoires, ruim 200 campings uit heel Europa en de nieuwste kampeertrends. Astrasat Groningen de specialist in de Benelux van digitaal TV en Wifi oplossingen voor thuis en op vakantie neemt dit jaar ook weer deel aan deze succesvolle kampeerbeurs in het noorden van het land.

Full HD televisie kijken in uw camper of caravan


Maak kennis bij Astrasat met alle nieuwe mogelijkheden van digitaal televisie kijken in Full HD en Wifi oplossingen voor op vakantie en profiteer van de vele interessante beurs acties en aanbiedingen. Astrasat staat op de Caravana met de merken Xsarius, SelfSat, Maxview, Amiko, Alfa WiFi, Nikkei, Salora en Finlux.

Nieuwe producten

  • - Xsarius Snipe 3
 ‘s Werelds beste en meest compacte verplaatsbare vlakke schotel antenne op de markt.
  • - Xsarius Apollo 85 Auto Skew
 Volautomatische satelliet antenne voor vaste montage met Auto Skew en GPS.
  • - Xsarius Sniper HD H.265
 Een uiterst compacte en krachtig satelliet ontvanger in Full HD en ideaal voor in uw camper of caravan.

Het merk 'Xsarius'


Xsarius is een Nederlands merk dat speciaal door Astrasat voor de Benelux in de markt is gezet en exclusieve producten ontwikkeld voor de ontvangst van digitale televisie voor thuis en op vakantie. Een team met gepassioneerde mensen werkt dagelijks aan de ontwikkeling van hoogwaardige en unieke producten.

Doe mee met de winactie*


Bezoek onze stand standnummer 4310, doe mee met de winactie en maak kans op een volautomatische vlakantenne Xsarius Snipe 3 + complete installatie op uw camper of caravan t.w.v. totaal € 1.195,-*

Meer informatie:

* Actievoorwaarden zie winactie Xsarius Snipe 3 + complete installatie.

Geplaatst in Astrasat door Ton van Wessel

Dreambox: alleen de naam laat het hart van menig satellietkijker al sneller kloppen. Volgt de nieuwe DM900 UHD de Dreambox-traditie?

Dreambox DM900De Dreambox is al lang niet meer de Dreambox van vijftien jaar geleden. Het merk is in andere handen overgegaan, maar de hoge premiumprijs voor de ontvangers is gebleven. Staat bij de Dreambox DM900 UHD de prijs in juiste verhouding met de prestaties van het apparaat?

Mooi van buiten en binnen

Het blijft een genot om een Dreambox uit zijn stevige verpakking te bevrijden. Kijken we naar de inhoud, dan blijven we nog steeds vrolijk gestemd. De Dreambox DM900 UHD maakt alleen al op het eerste gezicht meer los dan andere - goedkopere - Ultra HD-ontvangers. Maar goed: de buitenkant is niet het belangrijkste. Een eerste blik onder de klep van de ontvanger geeft ook een goede indruk. De DM900 UHD mag dan wel van Chinese makelij zijn, maar er worden kwalitatief zeer goede componenten gebruikt. Maar ook dat zegt natuurlijk nog niets over de werking van deze stijlvolle ontvanger.

Verschillende modellen

Dreambox levert de ontvanger in drie uitvoeringen: een DVB-S2 twin, een DVB C/T/T2 twin en een combotuner bestaande uit tweemaal DVB-S2/S2X en eenmaal DVB-C/T/T2. De DM900 UHD beschikt over een tunerslot met een insteektuner. Men kan dus na de aankoop een nieuwe insteektuner kopen en deze zelf in het apparaat plaatsten. De insteektuners voor deze ontvangers kosten, afhankelijk van het type, tussen de 89 en 119 euro. Ons testmodel was voorzien van de DVB-S2 twin tuner, maar deze hebben we direct vervangen voor het nieuwste model insteektuner, namelijk een DVB-S2/S2X twin tuner met multistream ondersteuning. Deze is sinds kort verkrijgbaar. Het plaatsen van een nieuwe insteektuner is kinderspel. Het los- en vastdraaien van een schroef is de moeilijkste factor.

Accessoires

Naast de Dreambox DM900 UHD vinden we een zeer summiere gebruiksaanwijzing in de verpakking. Dat is direct het eerste minpunt, en voor een ontvanger in deze prijsklasse echt onder de maat. De afstandsbediening is het bekende RC10-model dat Dreambox al enige tijd bij ontvangers levert. De werking is perfect, de handligging en knopindeling goed. Een losse voedingsadapter met bijbehorende stroomkabel, een HDMI-kabel en schroeven om een 2,5 inch harde schijf in de houder te bevestigen zijn eveneens aanwezig. De harde schijf kan overigens eenvoudig geplaatst worden. Hiervoor hoeft de ontvanger zelfs niet opengemaakt te worden: een speciale slede is aan de achterzijde uit de ontvanger te trekken. Hierin wordt de harde schijf geplaatst en vastgezet. Als daarna de slede weer in de ontvanger wordt geplaatst, kan de harde schijf voor allerlei doeleinden gebruikt worden.

Fraai design

De Dreambox DM900 UHD heeft een luxe, zwart uiterlijk. Wat opvalt als we de ontvanger in de hand hebben, is dat hij redelijk wat weegt. Geen goedkope kunststof behuizing dus. Aan de voorzijde vinden we onder een mooi vormgegeven frontklep de interne kaartlezer en een Common Interface-slot. De interne kaartlezer kan door het installeren van een softcam geschikt gemaakt worden voor gebruik van de Canal Digitaal en TV Vlaanderen smartcard. De DM900 UHD is toekomstzeker door het CI-slot, waarin een module geplaatst kan worden. Hierdoor kunnen ook de CI+ modules van Canal Digitaal, TV Vlaanderen en Joyne gebruikt worden. Achter de frontklep is tevens een USB 3.0-aansluiting aanwezig. Hierdoor kunnen we met een USB-stick de DM900 UHD heel handig van nieuwe firmware voorzien. Verder vinden we onder de frontklep ook een microSD-kaartlezer. Het pronkstuk aan de voorzijde van de ontvanger is echter een 3 inch LCD-scherm, dat duidelijk leesbaar is. We kunnen hierop bijvoorbeeld de naam van de tv-zender en het uitgezonden programma lezen. Wie zich wat meer in de ontvanger verdiept, kan op het display bijvoorbeeld ook het logo van de tv-zender weergeven.

Aansluitingen

Aan de achterzijde van de ontvanger vinden we de al eerder genoemde insteektuner waar we in ons geval de LNB's van de schotelantenne op kunnen aansluiten. Er zijn twee HDMI-aansluitingen voor een ingaand en uitgaand signaal. Beide HDMI-aansluitingen zijn 2.0, dus volledig 4K Ultra HD geschikt. Een mini USB-C aansluiting is voor servicedoeleinden aanwezig. Er is een gigabit netwerkaansluiting, dus 100/1000Mbit. Aan de achterzijde vinden we de tweede USB 3.0-aansluiting. Een netwerkschakelaar maakt het geheel compleet.

Linux

De Dreambox DM900 UHD is een Enigma2 Linux-ontvanger. Dreambox gebruikt een gesloten systeem, wat betekent dat hobbyisten niet zomaar eigen firmware voor de ontvangers van het nieuwe Dreambox kunnen maken. Hierdoor zijn de nieuwe modellen van dit merk minder aantrekkelijk voor de doorgewinterde satellietkijker. Dit wil overigens niet zeggen dat er helemaal geen hobbyfirmware voor de DM900 UHD in omloop is. In ons testexemplaar plaatsten we probleemloos OpenATV. We moeten wel constateren dat er op een open source Linux-ontvanger met OpenATV meer functionaliteit aanwezig is dan op deze Dreambox met OpenATV. Voor de satellietkijker die gewoon met zijn smartcard of CI-module naar tv kijkt en de belangrijkste online tv-diensten wilt gebruiken, is de DM900 UHD meer dan goed te gebruiken. Zo wordt bijvoorbeeld HbbTV gewoon ondersteund.

Razendsnel

De Dreambox DM900 UHD is een uitermate snelle ontvanger. Het hart wordt gevormd door de BCM73625 chipset van Broadcom. De variant die in deze Dreambox wordt gebruikt heeft twee kernen met een snelheid van maar liefst 12000 DMIPS. Hieraan gekoppeld is een 4GB EMMC Flash geheugen en 2GB RAM geheugen. Deze combinatie maakt de DM900 UHD tot één van de snelste Ultra HD-ontvangers die op dit moment verkrijgbaar zijn.

Eerste installatie

De eerste installatie van de Dreambox DM900 UHD is eenvoudig. Dit komt vooral door de door Dreambox gebruikte installatiewizzard. Als deze gevolgd wordt, is de ontvanger binnen enkele minuten klaar voor het eerste gebruik. We kunnen dan de basisfuncties probleemloos gebruiken. Maar de DM900 UHD kan uiteindelijk nog veel meer, en dat mag ook wel voor een ontvanger in deze duurdere prijsklasse. Op dit moment komt het ontbreken van een goede gebruiksaanwijzing om de hoek kijken. Er is namelijk heel veel mogelijk met de DM900 UHD, maar om alle mogelijkheden echt te kunnen gebruiken zijn we aangewezen op de informatie op het internet, bijvoorbeeld forums en YouTube. Alles wat je met een DM900 UHD kan doen is op het internet te vinden, als je maar voldoende tijd investeert.

Beeldkwaliteit

De Dreambox DM900 UHD is een Ultra HD-ontvanger. Hij ondersteunt H.264 en H.265 (HEVC). Dat betekent dus dat in de toekomst met een DVB-C/T/T2 tuner ook naar het vernieuwde Digitenne in DVB-T2/HEVC gekeken kan worden. Natuurlijk kan op dit moment ook met dezelfde tuner naar het huidige Digitenne worden gekeken. Met onze DVB-S2/S2X multistream tuner kunnen we via de satelliet naar Ultra HD-, HD- en SD-kanalen kijken. En dat alles in de best beschikbare beeldkwaliteit. Want eerlijk is eerlijk: de Dreambox DM900 UHD biedt een extreem goede beeldkwaliteit op ons scherm. De ontvanger behoort hiermee tot de beste drie ontvangers op gebied van beeldkwaliteit die Totaal TV ooit getest heeft.

Ontvangstmogelijkheden

De ontvangstmogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Zo kunnen we via DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS alle soorten schotels en LNB's op de DM900 UHD aansluiten. Binnenkort komt voor dit model ook een FBC-insteektuner op de markt. Hiermee kunnen we programma's van tv-zenders op maar liefst acht transponderstreams tegelijk opnemen. Ook van de zoekmogelijkheden worden we heel vrolijk. Zo is de DM900 UHD de eerste Linux Ultra HD-ontvanger die drivers voor blindscan geschikt heeft gemaakt. Dus de blindscan-functie is operationeel. Bij een blindscan zoekopdracht werden diverse feeds in 4:2:2 formaat gevonden, en bij één daarvan kon - weliswaar nog met flarden - korte tijd naar deze feed gekeken worden. Nog niet optimaal dus, maar het bewijst wel dat er goede mogelijkheden zijn om de firmware te verbeteren zodat 4:2:2 in de toekomst met stabielere weergave mogelijk wordt. Het is te hopen dat de fabrikant tijd en geld wil investeren om de drivers en firmware op dit punt te optimaliseren.

DVB-S2X

Ook de ontvangst van DVB-S2X met de Dreambox DM900 UHD is goed. Zo konden we probleemloos naar enkele kanalen, waaronder één in HD, op de Eutelsat-satelliet op 33 graden oost kijken. Ook de ontvangst van multistreamtransponders is goed mogelijk. Zo keken we naar vele Franse en Italiaanse zenders die in multistream op de Eutelsat 5 West satelliet worden uitgezonden.

Opname

Het opnemen van programma's verloopt probleemloos. We kunnen de opnames handmatig of direct via de elektronische programmagids (EPG) instellen. De EPG, menu's en informatiebalk zijn overzichtelijk. Als we de Dreambox DM900 UHD onderdeel van het huisnetwerk maken, kunnen er ook programma's op de NAS opgenomen worden. Verder kunnen we kijken en luisteren naar bestanden die op een NAS of andere computers in het huisnetwerk zijn opgeslagen. Dit alles maakt de DM900 UHD een echt multimedia-middelpunt in de huiskamer.

Conclusie

De Dreambox DM900 UHD is eigenlijk een beetje te duur, maar je haalt hierdoor wel een bepaalde klasse en kwaliteit in huis. Of de ontvanger zijn prijs waard is, is een persoonlijke afweging. Een keuze voor deze ontvanger is in iedere geval een keuze voor kwaliteit.

Bron: http://www.totaaltv.nl/tests/dure-ultra-hdtopper/

Direct bestellen: https://astrasat.nl/digitale-ontvangers/dreambox-dm900-4k-uhd.html

Geplaatst in Astrasat door Ton van Wessel

Het Nederlandse decodermerk Xsarius betreedt met de nieuwe Galaxy 4K UHD het duurdere marktsegment. Het blijkt een schot in de roos.

Xsarius Galaxy 4K UHDDe luxe Xsarius Galaxy 4K UHD heeft zeer uitgebreide mogelijkheden. Het prijskaartje is daardoor hoog, maar ook weer niet zo hoog als we het vergelijken met de concurrenten in dit segment.

Uitpakparty

Om direct met de deur in huis te vallen: een kritiekpunt. De doos waarin de Xsarius Galaxy 4K UHD wordt geleverd is dan wel stevig, maar zeker niet handig. We moeten eerst alle accessoires uit de doos verwijderen om vervolgens in een ander gedeelte te belanden, waarin de ontvanger verstopt is. Het doet natuurlijk niet af aan de functionaliteit van het apparaat, maar de eerste kennismaking had prettiger gekund. Bij apparatuur in de hogere prijsklasse is beleving toch ook een belangrijke factor in het geheel.

Accessoires

In de verpakking vinden we het externe voedingsblok dat verraadt dat de Xsarius Galaxy 4K UHD niet over een interne voeding beschikt. Daar zijn we zeker niet rouwig om, want het zorgt in het apparaat voor minimale warmteontwikkeling bij langdurig gebruik. Verder vinden we een SATA aansluitkabel en de montageschroeven om een harde schijf in het apparaat te monteren. De afstandsbediening inclusief batterijen is ook aanwezig. In gebruik ligt de afstandsbediening goed in de hand, met een prettige knopindeling en goede communicatie met de decoder. Een HDMI-kabel van goede kwaliteit is eveneens aanwezig.

Alfanumeriek display

De eyecatcher aan de voorzijde van de ontvanger is het twaalf posities tellende alfanumerieke display. Daaronder bevindt zich een viertal bedieningsknoppen, en links de stand-by toets en een grote, ronde vierrichting bedieningstoets. Aan de rechterzijde vinden we een frontklep met daaronder een interne kaartlezer, Common Interface-slot en USB 3.0-aansluiting. De interne kaartlezer is geschikt voor de Conax-codering en kan door emulatie geschikt worden gemaakt voor meer coderingsnormen. Ook de smartcard van Canal Digitaal en TV Vlaanderen worden in dat geval probleemloos herkend. Het CI-slot doet zijn werk eveneens vlekkeloos. De CI-modules van Canal Digitaal, TV Vlaanderen en Joyne zijn zonder problemen bruikbaar. De mogelijkheden van het apparaat zijn zo veelzijdig zijn dat een tweede CI-slot niet had misstaan in de decoder.

Aansluitingen

De meeste aansluitingen bevinden zich natuurlijk aan de achterzijde van de Xsarius Galaxy 4K UHD. Er zijn twee interne satelliettuners aanwezig. Deze hebben geen fysieke doorlusmogelijkheid, maar kunnen wel intern softwarematig aan elkaar gekoppeld worden. Ook is er een tunerslot voor een derde tuner; een insteekmodel. Naar eigen wens kunnen we hierin een DVB-S2 of DVB-C tuner plaatsen. Het installeren is makkelijk- kaart insteken en een schroef indraaien - maar de verkoper zal u daar zeker graag bij helpen. We kunnen de Galaxy analoog op een televisie aansluiten. Hiervoor zijn de drie A/V-cinch aansluitingen aanwezig. Beter is natuurlijk de digitale aansluiting HDMI. Het gaat hierbij een HDMI 2.0-aansluiting, dus helemaal geschikt voor weergave van 4K Ultra HD-content op de televisie, als die daar geschikt voor is. Voor digitale geluidsoverdracht is een optische S/PDIF-aansluiting. Er is verder een gigabit-netwerkaansluiting (tot 1000Mbit). Via een USB-adapter kunnen we ook draadloos verbinding maken met het thuisnetwerk. Een tweede USB 3.0-aansluiting die hiervoor gebruikt kan worden vinden we eveneens aan de achterzijde van het apparaat. Voor servicedoeleinden is een RS-232 poort aanwezig. De aanwezigheid van een vaste aan/uit-schakelaar vinden we altijd prettig.

FBC tuners

De twee interne DVB-S2 satelliettuners ondersteunen de FBC-techniek. FBC is de afkorting van Full Band Capture, en deze techniek biedt veel voordelen bij het satellietkijken. In combinatie met een Unicable LNB kunnen tot acht afzonderlijke uitzendstreams op diverse frequenties en polarisaties gelijktijdig gebruikt worden. FBC zorgt er tevens voor dat het zappen tussen zowel gecodeerde als ongecodeerde kanalen bij de Xsarius Galaxy 4K UHD zeer snel verloopt. In sommige gevallen zapten we binnen 0,4 seconden van de ene naar de andere zender. Zaptijden van minder dan een seconde worden al snel genoemd, dus de Galaxy scoort op dit punt zeer goed. De interne tuners zijn redelijk gevoelig. Helaas worden DVB-S2X en Multistream niet ondersteund. Mogelijk dat Xsarius dit in de nabije toekomst oplost met het op de markt brengen van een nieuwe insteektuner die deze technieken wel ondersteunt. Net als veel andere fabrikanten van DVB-S2 ontvangers moet ook Xsarius nog enig werk verrichten met het verbeteren van de drivers van de tuners om blindscan in de toekomst mogelijk te maken. Want hoewel deze functie softwarematig aanwezig is, wordt dit door de hardware tegengehouden.

Functies

De overige zoekfuncties - zoals de fastscanzenderlijst van Canal Digitaal en TV Vlaanderen - zijn wel aanwezig en werken probleemloos. Volledige ondersteuning is er ook voor DiSEqC. De protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en 1.2 USALS worden probleemloos ondersteund. Opnemen kan als we een interne harde schijf geplaatst hebben, maar ook als we in één van de twee USB-aansluitingen een USB-stick of externe harde schijf prikken. Het opnemen verloopt goed. Of programma's ongecodeerd of gecodeerd worden opgenomen, is afhankelijk van de restricties die aanbieders bijvoorbeeld hanteren bij gebruik van de smartcard in combinatie met een CI-module.

Enigma2

De Xsarius Galaxy 4K UHD is een Linux ontvanger die werkt op het open source Enigma2-platform. De originele firmware vervangen we direct voor zogeheten hobbyfirmware. We hebben de keuze uit bijvoorbeeld OpenPli en OpenATV. Voor Nederlandse gebruikers is OpenPli aan te raden, maar voor wie iets meer ervaring heeft met Enigma2 kan ook Open ATV, dat meer op de Duitse gebruiker gericht is, een goede keuze zijn. Met beide firmwares halen we vele extra's binnen. Het gaat hierbij onder meer om uitgesteld kijken van eerder uitgezonden tv-programma's, het bekijken van duizenden streams van webcams en live tv-zenders en het beluisteren van tienduizenden radiozenders uit de hele wereld. De Galaxy ondersteunt tevens HbbTV.

Beeldkwaliteit

Zeer onder de indruk zijn we van de beeldkwaliteit van het apparaat. Zelden zagen we zo'n mooi beeld afkomstig van een tv-decoder op de door ons gebruikte Ultra HD-televisie van Samsung. De beeldkwaliteit is uitmuntend en de sublieme kleurverhouding maakt het bekijken van een Ultra HD-kanaal als TravelXP 4K tot een waar genot. Dat geldt overigens niet alleen voor volwaardige Ultra HD-content: ook HD- en SD-zenders worden door de Galaxy optimaal in beeld gebracht.

Broadcom

Het hart van de Xsarius Galaxy 4K wordt gevormd door de BCM7252S chipset. Deze wordt ook gebruikt in andere tv-decoders in dit marktsegment, zoals de modellen van VU+. Het gaat in het geval van de Galaxy om een 12k ARM-processor met twee kernen die werkt op een kloksnelheid van 1.7GHz. Hieraan gekoppeld is een eMMC flashgeheugen van 4GB en een DDR4 RAM-geheugen van 2GB.

Meer mogelijkheden

De Xsarius Galaxy 4K UHD heeft natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, zoals timeshifting, een informatiebalk, elektronische programmagids en favorietenlijsten. De opslag van tv- en radiozenders is onbeperkt zodat ook de doorgewinterde satellietkijker die tientallen satellieten kan ontvangen nooit ruimtegebrek heeft. Met de mediaspelerfunctie kunnen de meest gebruikte bestandsformaten afgespeeld worden. Deze 4K Ultra HD tv-decoder ondersteunt natuurlijk de nieuwe compressietechniek H.265 (HEVC).

Conclusie

Xsarius legt de lat voor de concurrentie wel heel erg hoog. Het levert in dit model standaard de FBC-techniek via satelliet. Met een extra investering van enkele tientallen euro's kunnen we met ondersteuning van FBC ook naar digitaal via de kabel uitgezonden zenders kijken. Wel moet men nog even aan de bak om DVB-S2X en Multistream met een nieuwe externe tuner beschikbaar te maken. Verder hopen we dat Xsarius de eerste fabrikant gaat worden die investeert in het verbeteren van de drivers om de tuners weer met blindscan te laten functioneren. Voor de rest is slechts één woord op zijn plaats: chapeau.

De geteste ontvanger werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

Bron: http://www.totaaltv.nl/tests/klasseontvanger-van-xsarius/

Direct bestellen: https://astrasat.nl/xsarius-galaxy-4k-uhd.html

Geplaatst in Astrasat door Ton van Wessel

Artikelen 1 tot 10 van 171 in totaal

per pagina
Van laag naar hoog sorteren