Met ingang van 1 mei 2012 zijn er enkele uitbreidingen en veranderingen binnen het zenderaanbod via de satelliet. We zetten ze hier even voor je op een rijtje.

• VRT splitst Ketnet/Canvas op
• 10 nieuwe Duitse HD-zenders, vrij te ontvangen via de satelliet
• ARTE HD, Das Erste HD en ZDF HD veranderen van frequentie
• Private Spice vervangt Daring!TV
• Eurosport 2 (vanaf 1 juli) ook in HD

VRT splitst de zender Ketnet/Canvas in twee aparte zenders
De zender Ketnet/Canvas maakt deel uit van het Familie-, het Entertainment- en het Top-pakket, en is beschikbaar in zowel standaard kwaliteit als in HD-kwaliteit. Daarnaast zijn deze zenders te ontvangen in combinatie met het HDTV-pakket. Met ingang van 1 mei splitst de VRT de zender Ketnet/Canvas op in twee aparte zenders. Dit kan gevolgen hebben voor de ontvangst van Ketnet.


De zender Canvas blijft ongewijzigd beschikbaar als HD-zender op de bestaande satellietpositie 23,5. Daarnaast zal Canvas te zien blijven in de standard kwaliteit op satellietpositie 19,2. Voorlopig blijft deze situatie dus onveranderd.

Overgangsperiode van 1 tot en met 13 mei 2012

Tijdens de overgangsperiode van dinsdag 1 tot en met zondag 13 mei blijft Ketnet ook op het oude kanaal beschikbaar, maar in een kleiner beeldformaat en met een doorverwijzing naar het nieuwe kanaal. Vanaf maandag 14 mei is Ketnet alleen nog te ontvangen op het nieuwe kanaal.

Vanaf 14 mei
Op de oude gecombineerde zender Ketnet/Canvas verandert de naam in ‘Canvas’. Op de nieuwe Ketnet zender ontvang je vanaf nu enkel Ketnet. De definitieve splitsing van Ketnet en Canvas is dus pas vanaf 14 mei. Tot die tijd zijn de zenders dubbel te ontvangen. En heb je de tijd om je zenderlijst te vernieuwen, of om je apparatuur aan te passen.

Kijk je met een HD-ontvanger?
Kun je op dit moment Ketnet/Canvas in HD ontvangen? Dan heeft de opsplitsing van Ketnet/Canvas met ingang van 1 mei 2012 voor jou géén gevolgen. Je hoeft niets te doen en kunt gewoon blijven kijken. Beide zenders worden automatisch ingeladen.

Heb je geen gecertificeerde HD-ontvanger, lees dan de uitleg onderaan dit nieuwsbericht voor het inladen van de zenders.

Kijk je al met een HD-ontvanger naar het Familie-pakket of hoger, en ontvang je na 1 mei de nieuwe Ketnet-zender niet? Dan is het mogelijk dat je bij CanalDigitaal niet als HD-ready klant geregistreerd staat. Binnenkort geeft CanalDigitaal meer duidelijkheid over hoe je als HD-ready klant (gratis) kunt registreren om Ketnet weer te ontvangen.

Kijk je met een gewone ontvanger? 
Kijk je nog niet met een HD-ontvanger, dan heb je een HD-ontvanger (en DUOLNB) nodig om met ingang van 1 mei 2012 van Ketnet en Canvas HD te kunnen blijven genieten. Bovendien krijg je er dan ook tientallen populaire zenders in HD bij.

10 nieuwe Duitse HD-zenders, vrij te ontvangen via de satelliet
Met ingang van 1 mei 2012 krijg je er in een keer 10 nieuwe Duitse HD-zenders bij. Deze zenders zijn vrij te ontvangen met een HD-ontvanger en een dubbele kop.

De volgende nieuwe zenders krijg je er bij:

• 3Sat HD• BR HD
• KI.KA HD• NDR HD
• PHOENIX HD• SWR HD
• WDR HD• ZDFinfokanal HD
• ZDF.kultur HD• ZDFneo HD

Heb je een HD-ontvanger die de CanalDigitaal zenderlijsten ondersteunt, dan vind je deze nieuwe zenders straks automatisch in je zenderlijst terug.

Bij de HD-zenderlijst vind je de nieuwe Duitse HD-zenders straks op de positie van de ‘oude’ Duitse zenders. In de standaard zenderlijst zullen de Duitse HD-zenders terug te vinden zijn vanaf positie 140.

ARTE HD, Das Erste HD en ZDF HD veranderen van satellietpositie
De 3 Duitse zenders ARTE HD, Das Erste HD en ZDF HD wisselen op 1 mei van frequentie. Heb je een gecertificeerde ontvanger, die de CanalDigitaal zenderlijsten ondersteunt, dan hoef je niets te doen. Frequentie- en transpondergegevens voor niet-gecertificeerde ontvangers volgen binnenkort.

Private Spice vervangt Daring!TV
Heb je het Entertainment- of Top-pakket? Dan ontvang je vanaf 1 mei erotiek zender Private Spice, die het huidige Daring!TV zal vervangen. In tegenstelling tot Daring!TV, dat alleen tussen 0:15 en 6.00 uur wordt doorgegeven, zendt het nieuwe Private Spice |(met ingang van 15 mei) 24 uur per dag uit. Vanaf 15 mei wordt Private Spice in MPEG4 doorgegeven, wat betekent dat je een HD-ontvanger nodig hebt om naar deze zender te kunnen kijken.

Omdat Private Spice vanaf 15 mei 24 uur per dag uitzendt, raden we je aan om voor die tijd gebruik te maken van het kinderslot op je ontvanger, zodat je deze zender afschermt tegen ongewenst (mee)kijken. Je vindt Private Spice op de oude positie van Daring! TV, op nummer 265.

Eurosport 2 vanaf 1 juli in HD
De tweede zender van Eurosport, Eurosport 2 zal vanaf 1 juli ook in HD gaan uitzenden Eurosport 2 HD vind je vanaf 1 juli in de HD-zenderlijst op kanaal 38. Heb je een HD-ontvanger die de CanalDigitaal zenderlijsten automatisch of handmatig inlaadt, dan vind je deze nieuwe zender straks vanzelf in je zenderlijst terug. Heb je een ontvanger die de zenderlijsten niet ondersteunt, dan dien je zelf de nieuwe frequentie- en transponderpositie van Eurosport 2 HD in te voeren: ASTRA 23,5 12109.00 H 27500 3/4. Eurosport 2 HD is te ontvangen met een HDTV-pakket.

Gecertificeerde en niet-gecertificeerde ontvangers met zenderlijst 

De door CanalDigitaal gecertificeerde als ook een aantal niet-gecertificeerde ontvangers ondersteunen het automatisch vernieuwen van de zenderlijsten van CanalDigitaal. Soms dienen de zenderlijsten wel handmatig ingeladen te worden. In de handleiding van je ontvanger kan je lezen hoe je de zenderlijst handmatig inlaadt. Of kijk op de website www.ikverhuismee.tv, hier staat een uitgebreid overzicht van gecertificeerde en niet-gecertificeerde ontvangers met een handleiding hoe je zenderlijsten handmatig in kan laden.Ontvangers zonder zenderlijst

Heb je een niet-gecertificeerde ontvanger die de zenderlijsten van CanalDigitaal niet ondersteunt? Dan dien je de frequentiegegevens van de nieuwe posities handmatig in te voeren.
Op www.ikverhuismee.tv vind je de betreffende gegevens. 
In de handleiding van je ontvanger kan je lezen hoe je de zenderlijst inlaadt. Wij kunnen u ook in onze winkel in Groningen helpen met het invoeren van de frequenties.

Bron
www.canaldigitaal.nl