We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Om aan de nieuwe e-Privacy richtlijn te voldoen, vragen we je om toestemming om cookies te plaatsen. Learn more.
Totaal TV test: Dreambox DM900 UHD Dure Ultra HD-topper
Dreambox: alleen de naam laat het hart van menig satellietkijker al sneller kloppen. Volgt de nieuwe DM900 UHD de Dreambox-traditie?
Dreambox DM900De Dreambox is al lang niet meer de Dreambox van vijftien jaar geleden. Het merk is in andere handen overgegaan, maar de hoge premiumprijs voor de ontvangers is gebleven. Staat bij de Dreambox DM900 UHD de prijs in juiste verhouding met de prestaties van het apparaat?
Mooi van buiten en binnen
Het blijft een genot om een Dreambox uit zijn stevige verpakking te bevrijden. Kijken we naar de inhoud, dan blijven we nog steeds vrolijk gestemd. De Dreambox DM900 UHD maakt alleen al op het eerste gezicht meer los dan andere - goedkopere - Ultra HD-ontvangers. Maar goed: de buitenkant is niet het belangrijkste. Een eerste blik onder de klep van de ontvanger geeft ook een goede indruk. De DM900 UHD mag dan wel van Chinese makelij zijn, maar er worden kwalitatief zeer goede componenten gebruikt. Maar ook dat zegt natuurlijk nog niets over de werking van deze stijlvolle ontvanger.
Verschillende modellen
Dreambox levert de ontvanger in drie uitvoeringen: een DVB-S2 twin, een DVB C/T/T2 twin en een combotuner bestaande uit tweemaal DVB-S2/S2X en eenmaal DVB-C/T/T2. De DM900 UHD beschikt over een tunerslot met een insteektuner. Men kan dus na de aankoop een nieuwe insteektuner kopen en deze zelf in het apparaat plaatsten. De insteektuners voor deze ontvangers kosten, afhankelijk van het type, tussen de 89 en 119 euro. Ons testmodel was voorzien van de DVB-S2 twin tuner, maar deze hebben we direct vervangen voor het nieuwste model insteektuner, namelijk een DVB-S2/S2X twin tuner met multistream ondersteuning. Deze is sinds kort verkrijgbaar. Het plaatsen van een nieuwe insteektuner is kinderspel. Het los- en vastdraaien van een schroef is de moeilijkste factor.
Accessoires
Naast de Dreambox DM900 UHD vinden we een zeer summiere gebruiksaanwijzing in de verpakking. Dat is direct het eerste minpunt, en voor een ontvanger in deze prijsklasse echt onder de maat. De afstandsbediening is het bekende RC10-model dat Dreambox al enige tijd bij ontvangers levert. De werking is perfect, de handligging en knopindeling goed. Een losse voedingsadapter met bijbehorende stroomkabel, een HDMI-kabel en schroeven om een 2,5 inch harde schijf in de houder te bevestigen zijn eveneens aanwezig. De harde schijf kan overigens eenvoudig geplaatst worden. Hiervoor hoeft de ontvanger zelfs niet opengemaakt te worden: een speciale slede is aan de achterzijde uit de ontvanger te trekken. Hierin wordt de harde schijf geplaatst en vastgezet. Als daarna de slede weer in de ontvanger wordt geplaatst, kan de harde schijf voor allerlei doeleinden gebruikt worden.
Fraai design
De Dreambox DM900 UHD heeft een luxe, zwart uiterlijk. Wat opvalt als we de ontvanger in de hand hebben, is dat hij redelijk wat weegt. Geen goedkope kunststof behuizing dus. Aan de voorzijde vinden we onder een mooi vormgegeven frontklep de interne kaartlezer en een Common Interface-slot. De interne kaartlezer kan door het installeren van een softcam geschikt gemaakt worden voor gebruik van de Canal Digitaal en TV Vlaanderen smartcard. De DM900 UHD is toekomstzeker door het CI-slot, waarin een module geplaatst kan worden. Hierdoor kunnen ook de CI+ modules van Canal Digitaal, TV Vlaanderen en Joyne gebruikt worden. Achter de frontklep is tevens een USB 3.0-aansluiting aanwezig. Hierdoor kunnen we met een USB-stick de DM900 UHD heel handig van nieuwe firmware voorzien. Verder vinden we onder de frontklep ook een microSD-kaartlezer. Het pronkstuk aan de voorzijde van de ontvanger is echter een 3 inch LCD-scherm, dat duidelijk leesbaar is. We kunnen hierop bijvoorbeeld de naam van de tv-zender en het uitgezonden programma lezen. Wie zich wat meer in de ontvanger verdiept, kan op het display bijvoorbeeld ook het logo van de tv-zender weergeven.
Aansluitingen
Aan de achterzijde van de ontvanger vinden we de al eerder genoemde insteektuner waar we in ons geval de LNB's van de schotelantenne op kunnen aansluiten. Er zijn twee HDMI-aansluitingen voor een ingaand en uitgaand signaal. Beide HDMI-aansluitingen zijn 2.0, dus volledig 4K Ultra HD geschikt. Een mini USB-C aansluiting is voor servicedoeleinden aanwezig. Er is een gigabit netwerkaansluiting, dus 100/1000Mbit. Aan de achterzijde vinden we de tweede USB 3.0-aansluiting. Een netwerkschakelaar maakt het geheel compleet.
Linux
De Dreambox DM900 UHD is een Enigma2 Linux-ontvanger. Dreambox gebruikt een gesloten systeem, wat betekent dat hobbyisten niet zomaar eigen firmware voor de ontvangers van het nieuwe Dreambox kunnen maken. Hierdoor zijn de nieuwe modellen van dit merk minder aantrekkelijk voor de doorgewinterde satellietkijker. Dit wil overigens niet zeggen dat er helemaal geen hobbyfirmware voor de DM900 UHD in omloop is. In ons testexemplaar plaatsten we probleemloos OpenATV. We moeten wel constateren dat er op een open source Linux-ontvanger met OpenATV meer functionaliteit aanwezig is dan op deze Dreambox met OpenATV. Voor de satellietkijker die gewoon met zijn smartcard of CI-module naar tv kijkt en de belangrijkste online tv-diensten wilt gebruiken, is de DM900 UHD meer dan goed te gebruiken. Zo wordt bijvoorbeeld HbbTV gewoon ondersteund.
Razendsnel
De Dreambox DM900 UHD is een uitermate snelle ontvanger. Het hart wordt gevormd door de BCM73625 chipset van Broadcom. De variant die in deze Dreambox wordt gebruikt heeft twee kernen met een snelheid van maar liefst 12000 DMIPS. Hieraan gekoppeld is een 4GB EMMC Flash geheugen en 2GB RAM geheugen. Deze combinatie maakt de DM900 UHD tot één van de snelste Ultra HD-ontvangers die op dit moment verkrijgbaar zijn.
Eerste installatie
De eerste installatie van de Dreambox DM900 UHD is eenvoudig. Dit komt vooral door de door Dreambox gebruikte installatiewizzard. Als deze gevolgd wordt, is de ontvanger binnen enkele minuten klaar voor het eerste gebruik. We kunnen dan de basisfuncties probleemloos gebruiken. Maar de DM900 UHD kan uiteindelijk nog veel meer, en dat mag ook wel voor een ontvanger in deze duurdere prijsklasse. Op dit moment komt het ontbreken van een goede gebruiksaanwijzing om de hoek kijken. Er is namelijk heel veel mogelijk met de DM900 UHD, maar om alle mogelijkheden echt te kunnen gebruiken zijn we aangewezen op de informatie op het internet, bijvoorbeeld forums en YouTube. Alles wat je met een DM900 UHD kan doen is op het internet te vinden, als je maar voldoende tijd investeert.
Beeldkwaliteit
De Dreambox DM900 UHD is een Ultra HD-ontvanger. Hij ondersteunt H.264 en H.265 (HEVC). Dat betekent dus dat in de toekomst met een DVB-C/T/T2 tuner ook naar het vernieuwde Digitenne in DVB-T2/HEVC gekeken kan worden. Natuurlijk kan op dit moment ook met dezelfde tuner naar het huidige Digitenne worden gekeken. Met onze DVB-S2/S2X multistream tuner kunnen we via de satelliet naar Ultra HD-, HD- en SD-kanalen kijken. En dat alles in de best beschikbare beeldkwaliteit. Want eerlijk is eerlijk: de Dreambox DM900 UHD biedt een extreem goede beeldkwaliteit op ons scherm. De ontvanger behoort hiermee tot de beste drie ontvangers op gebied van beeldkwaliteit die Totaal TV ooit getest heeft.
Ontvangstmogelijkheden
De ontvangstmogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Zo kunnen we via DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS alle soorten schotels en LNB's op de DM900 UHD aansluiten. Binnenkort komt voor dit model ook een FBC-insteektuner op de markt. Hiermee kunnen we programma's van tv-zenders op maar liefst acht transponderstreams tegelijk opnemen. Ook van de zoekmogelijkheden worden we heel vrolijk. Zo is de DM900 UHD de eerste Linux Ultra HD-ontvanger die drivers voor blindscan geschikt heeft gemaakt. Dus de blindscan-functie is operationeel. Bij een blindscan zoekopdracht werden diverse feeds in 4:2:2 formaat gevonden, en bij één daarvan kon - weliswaar nog met flarden - korte tijd naar deze feed gekeken worden. Nog niet optimaal dus, maar het bewijst wel dat er goede mogelijkheden zijn om de firmware te verbeteren zodat 4:2:2 in de toekomst met stabielere weergave mogelijk wordt. Het is te hopen dat de fabrikant tijd en geld wil investeren om de drivers en firmware op dit punt te optimaliseren.
DVB-S2X
Ook de ontvangst van DVB-S2X met de Dreambox DM900 UHD is goed. Zo konden we probleemloos naar enkele kanalen, waaronder één in HD, op de Eutelsat-satelliet op 33 graden oost kijken. Ook de ontvangst van multistreamtransponders is goed mogelijk. Zo keken we naar vele Franse en Italiaanse zenders die in multistream op de Eutelsat 5 West satelliet worden uitgezonden.
Opname
Het opnemen van programma's verloopt probleemloos. We kunnen de opnames handmatig of direct via de elektronische programmagids (EPG) instellen. De EPG, menu's en informatiebalk zijn overzichtelijk. Als we de Dreambox DM900 UHD onderdeel van het huisnetwerk maken, kunnen er ook programma's op de NAS opgenomen worden. Verder kunnen we kijken en luisteren naar bestanden die op een NAS of andere computers in het huisnetwerk zijn opgeslagen. Dit alles maakt de DM900 UHD een echt multimedia-middelpunt in de huiskamer.
Conclusie
De Dreambox DM900 UHD is eigenlijk een beetje te duur, maar je haalt hierdoor wel een bepaalde klasse en kwaliteit in huis. Of de ontvanger zijn prijs waard is, is een persoonlijke afweging. Een keuze voor deze ontvanger is in iedere geval een keuze voor kwaliteit.